KYRKOGÅRDSVANDRING.SE


Värmland / Säffle / By kyrkogård Ida Bäckmann och Anders Persson


Ida Bäckmann lämnade alltså Säffle 1895, men kom senare att göra sig välkänd som en omstridd författarinna och journalist – och kanske framförallt genom sina förhållanden till Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding. Under åren i Säffle fick Ida Bäckmann inspiration till sin första bok Tantali kval (1898). I romanen hämnas hon på familjen Lilliehöök. Huvudpersonen, David Lilliehöök, hade nyligen blivit änkeman och Ida Bäckmann trängde sig på, för att så småningom bli portförbjuden. Lilliehööks blir i boken utsatta för ganska grova påhopp. Ida Bäckmann höll sig därefter undan från Säffle.


Sedan Ida Bäckmann lämnat Säffle gjorde hon med jämna mellanrum resor i Europa och Afrika som hon skildrade i bokform. Hon blev även bekant med Gustaf Fröding som hon formligen överöste med brev, telefonsamtal, besök och presenter. Sedan 1897 hade Ida Bäckmann i sin tur uppvaktats av en engelsk ingenjör som hon tillfälligt träffat. Han var verksam i Sydafrika och till slut lovade Ida att gifta sig med honom, dock mot löfte att han årligen skulle lämna ett bidrag till Frödings sjukhusvistelse. Här kan man tala om utpressning!


Just som Ida Bäckmann var redo att lämna Sverige, fick hon telegram om att den tilltänkte brudgummen avlidit i sumpfeber. Ida Bäckmann tog nu tillfället i akt att få del av sin trolovades förmögenhet. Sommaren 1899 tog hon sig på egen hand till Johannesburg för att rädda arvet. Detta använde hon senare för att hjälpa Fröding och till att finansiera de många resorna runt om i världen. Efter Frödings bortgång utvecklade Ida Bäckmann en liknande relation till Selma Lagerlöf. Ida Bäckmann dog i Storå vid Lindesberg 1950.


Anders Persson var gift med Stina Olsdotter, född 1835 i Tveta. I familjen ingick de två döttrarna Ida, född 1859 i Tveta, och Maria Stina, född 1864 i Eskilsäter. Döttrarna drev under en del år fotoateljé i Säffle. Ida var under några år gift med bataljonsadjutant Anton Johansson, och blev känd som Ida Johansson. Under många år hade hon fotoateljé på Trossnäs. Hon dog 1911. Systern Maria Stina lämnade snart fotografyrket. Hon gifte sig med J. F. Söderqvist och var verksam i Säffle till sin död 1924. Anders Persson hade sin urmakeriverkstad på andra våningen i det egna huset. Där hade han genom åren flera anställda. En av dem var N. E. Mithander som senare startade eget urmakeri. Anders Persson beskrivs som en man med ”rött skägg och hetsigt humör”. Han sade vad han tyckte och var under många år engagerad i det kommunala.